Da li vam se desilo da ste na Google pretraživali neki pojam i posetili određeni web sajt koji vam je iskočio pri vrhu rezultata pretraživanja. Nakon nekog vremena ponovo ste želeli posetiti isti sajt i opet ga tražili putem Googla sa istom ključnom reči, ali sada putem mobilnog telefona i nikako ga niste mogli pronaći u prikazanim rezultatima pretraživanja. Ne samo da se nije pojavilo pri vrhu kao na desktop računaru, nego ga uopšte nema među prvih 20-30 i nakon toga odustajete…

Ovo se  događa kod „starih“ web sajtova koji nisu mobile responsive, odnosno nisu prilagođeni mobilnim uređajima.

Zašto se to desilo, zašto se sajt ne pokazuje?

Pretraživač izbacuje rezultate pretraživanja prema Google algoritmu koji na mobilnim uređajima na prvim pozicijama korisnicima nudi samo one web stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima – mobile-friendly stranice, odnosno korisnicima pruža ugodniji i opušteniji osećaj prikazujući im samo sajtove gde odmah mogu pročitati sva slova i videti sve slike bez nepotrebnih frustrirajućih zumiranja i klizanja prstom levo-desno, gore-dole.

Da li je vaš sajt mobile-friendly i da li ga Google podržava na mobilnim uređajima možete proveriti na linku Mobile-Friendly Test.

Nemam mobile responsive sajt, da li se moram zabrinuti?

Najnovija istraživanja pokazuju da čak 66% korisnika pristupa internetu putem mobilnih uređaja – Ako vam je svejedno što vaš sajt vidi samo 34% korisnika interneta, ne morate se brinuti.

Ako vam ne smeta što korisnici mobilnih uređaju uredno posećuju samo sajtove konkurencije i što time gubite potencijalne posetioce i klijente, ne trebate se brinuti.

Sve vlasnike sajtova koji su svesni propusta svojih neprilagođenih stranica, dobronamerno želim upozoriti na činjenicu da je krajnje vreme za prilagođavanje web sajta novim tehnologijama i mobilnoj eri.

Svi naši paketi su potpuno mobile-friendly i mobile responsive, dakle prikazuju se prilagođeno i na mobilnim telefonima i tabletima, prenosnim računarima i desktop računarima.

Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]