optimizacija sajtovaSuština optimizacije sajta je to da se sajt nađe na prve 2-3 stranice Googla, jer sve preko toga je zanemarljivo iz prostog razloga što prosečan korisnik interneta u svojoj potrazi za robom, proizvodom, uslugom i slično ne ide dalje od treće strane. SEO je skraćenica iz engleskog naziva Search Engine Optimisation, što u prevodu znači prilagođavanje ili optimizacija sajta za pretraživače. Reč je o procesu prilagođavanja sajta i njegovog sadržaja ili web dizajna internet pretraživačima kao što su Google, Yahoo i MSN. Naravno naglasak se nalazi na prilagođavanju za Google, pošto ovaj pretraživač dominira u Srbiji i širom sveta.

Da li je Vašem web sajtu potrebna optimizacija? To jednostavno možete i sami da proverite. Idite na www.google.com (ili www.google.rs) i proverite vaše najbitnije ključne reči. Ako se ne nalazite na prvoj stranici spiska rezultata (ili eventualno na drugoj), onda je odgovor DA, VAMA JE POTREBNA OPTIMIZACIJA SAJTA.

Najbitnije da sajt izgleda pristojno i da ima dobru poziciju na pretraživačima za upite vezane za sajt. Šta vam znači sajt koji izgleda vrhunski (ukoliko to nije za vas najbitnije) ako taj sajt ne radi ono za šta je tu, a to je da privuče nove korisnike vaših usluga ili kupce vaših proizvoda. Zato je najbitnije za sam sajt dobro odraditi optimizaciju sajta.

optimizacija sajtova