Važnost linkova za SEO je tema koja privlači više pažnje nego što zaslužuje. Jer linkovi su svakim danom sve manje bitni. Pročitajte zašto!

Roman Frankenstein ili savremeni Prometej smatra se ne samo prvim SF romanom, nego i prvim romanom naučne fantastike. Nisam ga bez veze odabrao za lajtmotiv ovoga članka. Smatram da je većina novijih članaka o vrednosti linkova za SEO čista naučna fantastika.

Ono što znamo sigurno je da je gospodin Page stvorio algoritam za vrednovanje stranica na temelju linkova koji vode ka njoj i od nje. Taj algoritam je postao temelj inicijalnog uspeha Googlea. I u idealnom svetu, u kojem autori web sajtova linkove postavljaju samo zato što smatraju da stranica na koju linkuju je dobro proširenje tema njihovog sajta, ovaj algoritam bi i dan-danas bio primeren.

Glavni protagonisti naših priča su se našli u sličnim situacijama, obojica su želeći poboljšati situaciju stvorila nešto nastrano i neprirodno. Zahvaljujući Googlu su se linkovi počeli prodavati, kupovati, stranice bez stvarne vrednosti su bile visoko pozicionirane, a one dobre potpuno zanemarene.

Kako bi rešio problem, protagonist prve priče počinje stvarati partnerku svome čedu. Google pokušava doskočiti prodavanju linkova, izmišljajuči dodatne perverzije, ali isto kao i nesretni doktor, odustaje od tog nauma i vraća se izvornoj ideji u novonastaloj situaciji. A ta je da se stvari povežu kontekstualno, da određene stranice imaju vrednost u određenom kontekstu, za određenu temu i određenu publiku.

Dalja rasprava o ovoj temi ulazi u područje naučne fantastike. Jer to što je logično da određeni linkovi koji stvarno vode na stranice koje su kontekstualna dopuna i dalje imaju vrednost, ne znači da ih Google i vrednuje. Ali, ako je tako, onda je logična pretpostavka da i stranica sa koje link vodi ima dodatnu vrednost upravo zbog tog linka, odnosno da kvalitetni link podiže kako vrednost stranice na kojoj se nalazi, tako i stranice na koju vodi. Stoga je u ovoj špekulaciji logično da Google ima algoritam za vrednovanje linkova.

Kao što Meri Šeli nije verovala u svoju vlastitu priču, ne verujem ni ja u ovu, iako u njoj ima i stvarnih elemenata. Ali, sigurno će se naći neka naivčina koja će poverovati u ovu viziju SEO linkova.

Svakako, nemojte zaboraviti staviti svoj link na ovu stranicu!

Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]