Dakle, ukoliko nemate vremena ni volje čitati sve članke na ovim stranicama, niti vas previše zanimaju pojedinosti vezane uz Internet marketing, evo najzanimljivijeg dela, odmah na početku.

  1. Vi imate proizvod ili uslugu
  2. Rado bi ste povećali prodaju
  3. Kontaktirajte nas i mi ćemo Vam predložiti odgovarajuću on-line kampanju

Eto. Tako jednostavno.

I lako.

A sada malo teorije za one koje to zanima:

Prednosti internet marketinga

Prednosti internet marketinga pred klasičnim oblicima oglašavanja su zaista brojne. No, za ovu priliku izdvajamo, po mom mišljenju, dve najveće:

1. Dosad nezabeležena mogućnost targetiranja ciljne grupe

Dakle, internet nam danas, zahvaljujući pretraživačima kao što je Google i mnogim drugim alatima, omogućava da svoju poruku prikažemo našoj ciljnoj grupi, odnosno onom profilu korisnika interneta koji najviše odgovara profilu naših potencijalnih kupaca ili klijenata.

Primer:
Recimo da se bavite prodajom kosilica za travu (inače sam pobornik izrade kampanja za jedan konkretan proizvod, pre nego za širok dijapazon proizvoda, a kasnije ću objasniti zašto). Naravno, vaša ciljna grupa neće biti deca od 10-15 godina. Zahvaljujući pretraživačima i našim uslugama link buildinga i optimizacije sajta, vi ćete postići (ili mi ćemo za vas postići) da kada neko na Googlu upiše “kosilice za travu”, vidi upravo Vaš sajt sa ponudom kosilica za travu.

U klasičnom marketingu mogli ste, recimo, uplatiti reklamu na televiziji. Osim što bi vas takva reklama koštala jako puno novca (od produkcije pa do cene po emitovanju, pogotovo ako tražite neki normalan termin), dakle osim toga, veliku večinu ljudi koji bi videli tu reklamu vaše kosilice nebi ni zanimale.

Za razliku od toga, ako netko na Googlu napiše “Kosilice za travu” šanse su da ga upravo kosilice za travu zanimaju i velika je mogućnost da te osobe istu planiraju i nabaviti.

Neki će reći da se takav proizvod, na primer, može oglasiti u časopisu za uređenje vrta. Da, može, i tada bi se obratili prilično dobro ciljanoj publici, ali sada dolazimo do druge velike prednosti oglašavanja na internetu:

2. Praćenje uspešnosti kampanje u realnom vremenu uz mogućnost “finog podešavanja” za maksimizaciju rezultata

E, to vam ni jedan časopis, ni televizijska ni radijska reklama ne omogućavaju. Nakon što proizvedete reklamu ili objavite oglas u časopisu, kada saznate koliko je uspešna kampanja bila – već će biti prekasno. Novac će biti potrošen i Vi ćete, u slućaju da niste zadovoljni ishodom, morati sve plaćati nanovo. Dakle, i produkciju i objavljivanje i onda će opet preostati samo čekanje da se vidi ishod kampanje.

Na internetu su stvari malo drugačije. Primera praćenja i finog podešavanja kampanje ima napretek. Ali radi jednostavnosti, zadržimo se sada na prethodnom primeru, dakle pretraživač Google.

Nakon što je vaš sajt negde pri vrhu rezulata pretrage prvo ćete primetiti porast broja poseta. A onda ćete moći pratiti na kojim se stranicama posetioci duže zadržavaju, na kojima kraće, na koje linkove “klikću” a koji im nisu interesantni, koji proizvodi ih više zanimaju, a koji manje, a ako još uz to na sajt postavimo i anketu, moći ćemo u realnom vremenu “fino podešavati” sadržaj, strukturu, pa i neke dizajnerske elemente dok nam sajt ne počne posetioce pretvarati u kupce.

Eto, ukratko, to su neke od osnovnih prednosti oglašavanja i sprovođenja marketinških kampanja na internetu pred klasičnim oblicima oglašavanja.

Sajt, blog i /ili microsite?

Profili i stranice na društvenim mrežama.

Plaćeni oglasi, banneri, marketinške kampanje.

Kako se pojaviti i dugoročno ostati na Googleoveim “prirodnim” (organskim) rezultatima pretraživanja.